Annelies Rustenburg

Het Boek van SAM is ontwikkeld en geschreven door Annelies Rustenburg, leerkracht, spreker, auteur en trainer.

Samen met haar man Erik, zoon Teun en
stiefdochter woont ze in Apeldoorn. Met haar jarenlange ervaring in het speciaal onderwijs heeft Annelies een effectieve methode ontwikkeld om elke leerling de best mogelijke begeleiding te bieden, zodat deze zich begrepen voelt in de klas en met meer plezier naar school gaat.

Tijdens de trainingen, waarbij 'Het Boek van SAM' als leidraad dient, stimuleert Annelies elke deelnemer om kritisch na te denken over hun eigen handelen en moedigt ze aan om 'hun SAM' beter te begrijpen.


Annelies ontwikkelt workshops op maat die waardevol zijn voor het inclusief onderwijs.

Annelies: Elke 'SAM' heeft recht op de juiste begeleiding


Annelies & Het boek van SAM

Tijdens de corona periode schreef Annelies een gedicht over een fictieve leerling met de naam Sam. Hij wordt niet begrepen en krijgt regelmatig een plekje op de gang omdat hij moeilijk gedrag vertoont.
De inspiratie voor dit gedicht ontstond uit allerlei indrukwekkende verhalen die ze hoorde van leerlingen die bij haar de afgelopen jaren in de klas waren geplaatst. Leerlingen die vertelden zich op hun vorige school niet begrepen voelden en soms zelfs als een last werden beschouwd.  Annelies zag hoeveel frustratie en verdriet dit bij deze leerlingen had veroorzaakt en het raakte haar telkens weer.

Na het schrijven van het gedicht: 'Het tafeltje op de gang' 
 besloot Annelies om het uit te breiden met wat informatie over het speciaal onderwijs. Uit dit stukje ontstonden enkele hoofdstukken, en zo ontwikkelde ze spontaan het boek 'Het Boek van SAM'. Hoewel het boek nog in ontwikkeling is, zal het uiteindelijk worden gepubliceerd. In de tussentijd hoopt Annelies veel onderwijzend en ondersteunend personeel te trainen om meer begrip te creëren voor de 'SAM'-leerlingen in de klas.
Haar doel is om meer bewustwording te creëren, waarin de basis volgens haar bij de leerkracht ligt. Vaak wordt in situaties te veel nadruk gelegd op het gedrag van de leerling, terwijl het gedrag van de leerkracht soms een onbesproken taboe lijkt. Wanneer de leerkracht meer ontspannen, bewust en met begrip voor de klas staat, wordt het niet alleen makkelijker om 'SAM' te begeleiden, maar ook om deze een positieve schooldag te laten ervaren. Dit creëert niet alleen een positieve ervaring voor 'SAM', maar maakt ook dat de leerkracht en andere leerlingen een fijnere schooldag kunnen beleven.

Elke leerling 'zien'!